Sosyal Medya

Güncel

Çipras’tan Avrupalı ortaklarına mülteci sitemi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kuzey ve batı komşularının kapıları kapadığı mültecilerin ülkesinde yığılması üzerine Avrupalı ortaklarına seslendi.



Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan ve Slovenya gibi Balkan devletleri geçtiğimiz haftadan beri Suriye ve Irak harici ülkelerden gelen göçmenleri kabul etmiyor.

ÇoÄŸu, Afganistan gibi OrtadoÄŸu coÄŸrafyasından göçen binlerce kiÅŸi Türkiye üzerinden geçtikleri Yunanistan’da sıkışıp kalmış durumda. Yunan BaÅŸbakan, Avrupa BirliÄŸi’ne eyleme geçme çaÄŸrısı yapıyor: “Bazı devletlerin ortak anlaÅŸmaları kavramadığı görülüyor; bu anlaÅŸmalar ya uygulanmıyor ya da ortada bir anlaÅŸma yok. Ãœlkemizin kalıcı bir mülteci deposuna dönüşürken aynı zamanda Avrupa BirliÄŸi zirvelerinde sanki herÅŸey yolundaymış gibi davranılmasını kabul edemeyiz.”

Aleksis Çipras, mülteci krizine iliÅŸkin rahatsızlığını Atina’yı ziyaret eden BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile yaptığı görüşme sonrasında dile getirdi.

Grandi de yaptığı açıklamada Çipras’ın yaptığı iÅŸbirliÄŸi ve ortak eylem çaÄŸrısına destek verdi.

Avrupalı ülkelerin domino etkisiyle birbiri ardına sınırlarını kapatması nedeniyle Türkiye, Lübnan ve Ãœrdün’den sonra Yunanistan da iç savaÅŸ ve terörden kaçan yüzbinlerin mecburi son durağı haline gelmiÅŸ durumda.

Öte yandan Yunanistan’dan sonra Makedonya ve Sırbistan’a ulaÅŸabilen mülteciler göç güzergahında bir sonraki hedefleri olan Avusturya’ya girmekte de zorlanıyor.

Viyana hükümeti, nüfusunun yüzde 1’i oranında göçmen kabul ettiklerini, daha fazlasını ülkenin kaldıramayacağını savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.